Funktionsrätt Sverige är en organisation som samlar flera organisationer. Den hette tidigare Handikappförbunden. I denna text ger de sin syn på de olika begreppen som förändrades 2011.
”Begreppen funktionshinder, funktionsnedsättning och handikapp används olika i dagligt tal och i skrift. (skrivet 2011) I media läser vi ofta ”handikappad” i rubriker, medan det i texten står ”funktionsnedsatt”. Hos många myndigheter och inom handikapprörelsen är begreppsförvirringen också stor. Medlemsförbunden använder begreppen olika, och så gör också de som arbetar på Handikappförbundens kansli. Ska vi vara framgångsrika i vårt påverkansarbete, är det viktigt att vi är tydliga i vår begreppsanvändning.”
Med den utgångspunkten beslöt styrelsen i Handikappförbunden den 7 februari 2011:
-
- att vi fortsätter heta Handikappförbunden tillsvidare.
- att vi är en del av funktionshindersrörelsen och arbetar med funktionshinderspolitik.
Språkrådet rekommenderar att vi skriver funktionshindersrörelsen – alltså att vi använder ett så kallat foge-s mellan funktionshinder och rörelsen (-politik, -forskning och så vidare). Detta eftersom det första ordet – funktionshinder – i sig är en sammansättning av två ord. Det känns otympligt, men så ska det vara enligt svenska språkets grammatiska regler.
Slut på Funktionsrätt Sveriges text och vår kommentar 2024.
Begreppen funktionsnedsättning och funktionshinder, är centrala i synen vi står för och som utvecklas i ICF (mer om det i sökordet här nedanför).
Logiken är enkel: Om man har en nedsatt förmåga, så kan det bli ett hinder om inte omgivningen anpassas efter individens förutsättningar.
Graden av nedsättningen kan bedömas.
I ICF görs det enligt en skala:
-
- Inget problem
- Lätt problem
- Måttligt problem
- Stort problem
- Totalt problem
Av denna anledning använder vi inte benämningen funktionsvariation, som ibland förekommer i debatten.
Vi rekommenderar även andra att följa ICF:s språkbruk.