Hennes resonemang illustreras i bilden och i filmen. Det vi bearbetar medvetet ligger ovanför sträcket. Under sträcket ligge det vi automatiserat. Det vi inte behöver anstränga oss för att förstå.
Tillgänglighet skapas alltså till stor del genom att trycka ner så mycket som möjligt under sträcket.
Else Nygrens forskning ger en förklaring till att personer som har svårt att läsa, ändå kan tillgodogöra sig förvånansvärt mycket av innehållet.
Förutsättningen är att kringinformationen – det invanda mönstret, bilder och den grafiska formen – finns kvar. Elses forskning har därför varit vägledande för det arbete vi utför i projektet Begripsam och fungerandemedier.se Det ledde i sin tur till att kommunikation sker med hjälp av olika medier – språk, skrift, bild och film – på olika plattformar – böcker, papperstidningar, webbsidor, filmsalonger och mobiltelefoner.
Kombinationen av medier och plattformar skapar spännande möjligheter – men ibland också kognitiva hinder.
Portalen vänder sig till:
-
- alla som vill lära sig mer om hur människor fungerar,
- alla som vill använda den kunskapen för att utveckla bättre produkter och tjänster för media och kommunikation – webbsidor, böcker, tidningar, dataspel, animationer,
- alla som förmedlar olika typer av budskap – bibliotekarier, lärare, föräldrar, försäljare, annonsbyråer, journalister,
- alla som upphandlar produkter och tjänster,
- alla som är involverade i standardiseringsarbete.
- alla som själv har någon funktionsnedsättning.