Läsplattor är gjorda för att läsa på

Läsandet fungerar olika på olika medier. Gustaf Öqvist Simyr är doktor i datalingvistik och har tittat närmre på skillnaden mellan dataskärmar, läsplattor, surfplattor och smartphones?

Den stora skillnaden mellan olika läsmedier är att läsplattor är gjorda för att läsa på, menar Gustaf Öqvist Seimyr. När man designat dem har man strävat efter att efterlikna en bok i så hög grad som möjligt. Texten presenteras som sidor man bläddrar mellan och det är ofta en reflektiv skärm, som använder infallande ljus från omgivningen för att visa information.

Det fungerar precis som när vi läser från papper. Är det ljust i omgivningen reflekterar skärmen mycket ljus och är det mörkt reflekteras det mindre. Detta ger en mindre kontrast mellan skärm och omgivning vilket resulterar i en bättre läsbarhet; i starkt solljus är den reflektiva skärmen överlägsen. Exempelvis Amazons Kindle har en sådan skärm.

De reflektiva skärmar som finns idag kan inte visa färger, vilket gör att de hittills bara använts för läsplattor. På sikt kommer tekniken nog att bidra till bättre läsbarhet på surfplattor och smartphones också

Gustaf Öqvist Seimyr, är doktor i datorlingvistik och expert på ögonrörelsemätningar, vid Bernadottelaboratoriet, Karolinska institutet, Stockholm.Han har undersökt hur det är att läsa på dator, läsplatta, surfplatta och smartphone. Det har resulterat i boken ”Evaluating Readability on Mobile Devices”.

Han intervjuas av Tomas Dalström.

Bifogat material: 
Länkar: